ישנם מספר סוגים של הפרעות נפשיות ורגשיות היכולות להופיע בקרב ילדים ובני נוער, ובכללן:
*קרא עוד * בין הפרעות החרדה הנפוצות בקרב ילדים ישנן:
קרא עוד: *דיכאון בקרב ילדים מתבטא בעיקר במצב רוח ירוד, בירידה ביוזמה וברמת הפעילות, בפסימיות, בחוסר הנאה ובתחושה של חוסר טעם לחיים. דיכאון יכול להופיע ברמות שונות של עוצמה שלא כולן מעידות על הפרעה נפשית, לדוגמה במצבי טראומה או אובדן דיכאון הינו תגובה נורמלית.
סוג הדיכאון הנפוץ ביותר אצל ילדים הינו דיכאון הדיסתימי, דיכאון שאינו תקופתי אלא מתבטא במצב רוח ירוד שמופיע באופן מתמשך וכולל תסמינים של חוסר עניין, חוסר הנאה, ירידה בפעילות, ירידה בריכוז, ירידה במוטיבציה וכדומה. דיכאון דיסתמי מופיע פעמים רבות יחד עם הפרעות נוספות כמו חרדה, היפר אקטיביות וסירוב להגיע לבית הספר.*
הפרעות אכילה אצל ילדים ונוער, מתבטאות בקשיים נפשיים וגופניים ומתבטאות בערך עצמי נמוך, בהרגלי אכילה לקויים, בתפיסת גוף מעוותת ובאובססיה כלפי צורתו ומשקלו של הגוף. הפרעות אכילה נפוצות יותר בקרב בנות .
הפרעות האכילה הנפוצות ביותר הן:
למאמר המלא: אנורקסיה בגיל הנעורים
*
המחקר מצביע על כך ששילוב גורמים, כולל תורשה, ביולוגיה, סביבה ונסיבות חיים עשויים לגרום להפרעות נפשיות. כאשר המנגנון בו נוצרת ההפרעה הינו מורכב מאוד ולעולם לא נוכל להבינו עד תום.
מחקרים שונים מצביעים על הפרעות נפשיות שונות שמושפעות מגורמים שמועברים בתורשה. וכן על הפרעות שמקורן הינו תפקוד לא תקין של אזורים מסוימים במוח השולטים על רגש, חשיבה, תפיסה והתנהגות. עם זאת, חלק מההפרעות הנפשיות עלולות להיות מופעלות באמצעות טראומה נפשית, כגון התעללות רגשית או פיסית, אובדן משמעותי בילדות המוקדמת כגון מוות של הורה או הזנחה.
בנוסף, קיימות סיבות נוספות, ביניהן גורמים סביבתיים או חברתיים כמו למשל: מצוקה במהלך הלידה, הזנחה הורית, תנאי מגורים, זמינות להשכלה, מצב כלכלי, קשרים חברתיים, משברי חיים ועוד.
חשוב לציין שישנם גם גורמי חוסן שתורמים סטטיסטית לעמידות בפני התפתחות הפרעות נפש. למשל מודעות ואבחון מוקדם של קשיים בילדות או סביבה משפחתית וחברתית תומכת.
ה- Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders) DSM) הינו מדריך לאבחון וסטטיסטיקה של הפרעות נפשיות שיוצא לאור אחת למספר שנים ע ידי האגודה הפסיכיאטרית האמריקאית. מטרתו של מדריך זה היא לאבחן ולסווג את הפרעות הנפש על פי תסמיניהן ולקבוע מה הם הקריטריונים לאבחנתן. המדריך העדכני ביותר כיום הוא ה DSM-5 שיצא לאור בשנת 2013.
על פי מדריך זה הפרעות נפשיות מאופיינות בשילוב של מחשבות, רגשות, התנהגויות ויחסי אנוש שסוטות מהנורמה. כאשר ישנה משמעות רבה למצוקה שהאדם חווה ולפגיעה שנוצרת בתפקוד היומיומי שלו כתוצאה מההפרעה . חשוב לציין שעל אף שהמדריך מורכב מהגדרות ברורות ומדידות ביותר, ההגדרות בתחום בריאות הנפש בפועל הינן מורכבות מאוד, כיוון שבחינת התנהלות מקובלת או לא מקובלת תלויה במגוון סיבות וגורמים כמו תפיסות חברתיות, מוסריות ותרבותיות הנתפסות באופן שונה בחברות אנושיות שונות.
סימנים שעשויים לעורר חשד להפרעה נפשית בקרב ילדים ונוער:
חשוב לציין שהתסמינים משתנים בהתאם לסוג ההפרעה, כאשר אחת מנורות האזהרה העיקריות היא תחושה שחל שינוי כלשהו אצל הילד. השינוי יכול להתבטא בשינוי בהתנהגות, בהרגלי השינה, בנראות
הילד ועוד , ולרוב נראה שהשינוי חל בפרק זמן מהיר. בנוסף, המצבים הבאים עלולים לעורר חשד:
ביחד. משלימים את החסר
בשבילכם-
עוד יותר
מתמיד!
מומחית תחום תקשורת
הימים של אסתר עמוסים במיוחד- בנוסף להיותה אחראית תחום ריפוי ועיסוק במכון שמעיה ובעלת קליניקה פרטית, היא גם מדריכה במעון תקשורת ובעמותה לילדים בסיכון.
את התואר בריפוי ועיסוק הוציאה אסתר במכללת "מבחר" ומאז היא משקיעה את כל מעייניה בלעזור ולקדם עוד ועוד ילדים המתמודדים עם אתגרים בתחום התקשורת.
אני מאמין: אני מאמינה שכל ילד גדל בתוך קשר משפחתי והקשר הזה הוא אחד המרכיבים הכי חשובים בהתפתחות ובהתקדמות שלו. אני מאמינה שלכל הורה יש יכולת נדירה להכיר וללמוד את הילד שלו. ולכן, בתהליכים שאני עושה עם ילדים, אני לא קובעת את מהלך העניינים, אני עובדת בשיתוף עם ההורים ומאפשרת להם לחוות, יחד איתי, תהליך מרגש של היכרות מחודשת עם הילד שלהם וכך להגיע לתוצאות מדהימות.
מומחית ילדי צמי"ד
מומחית ילדי צמי"ד
מנהלת אתר
מומחית מימוש זכויות ילדי צמי"ד
מנהלת פרויקטים
מומחית מימוש זכויות ילדי צמי"ד
מומחית מימוש זכויות ילדי צמי"ד
מזכירות
אחראית כספים
מומחית ילדי צמי"ד