הפרעות ברצף האוטיסטי נמשכות לאורך כל החיים. עם זאת, לטיפול מוקדם יכולות להיות תוצאות משמעותיות. מחקרים רבים מראים כי זיהוי מוקדם והתערבות התנהגותית מוקדמת יכולים לשפר בצורה משמעותית את סיכוייו של הילד להשתלב בחברה בעתיד.
למאמרים המלאים:
תסמיניהם של כ-10% מהילדים עם הפרעות ברצף האוטיסטי יפחתו עם השנים והתפתחותם תחשב לתקינה בהמשך. אך מרבית הילדים יזדקקו לסיוע ברמה זו או אחרת על-מנת לתפקד בחברה, לרכוש השכלה בהתאם ליכולתם השכלית ולעבוד בעבודה סדירה כבוגרים.
גנים ובתי ספר לחינוך מיוחד מציעים תוכניות מותאמות הכוללות חיזוק של מיומנויות תקשורת והתנהגות. במסגרות אלו ישנו צוות רב מקצועי מומחה בתחום הבונה עבור כל ילד תכנית אישית ומטרות אישיות המותאמות לצרכיו.
שיטות טיפול התנהגותיות מכוונות לרכישת מיומנויות תקשורתיות והתנהגותיות יעילות ובמקביל ויתור על דפוסי התנהגות ותקשורת בלתי יעילים. אחת השיטות המוכרות בתחום היא שיטת ABA המציעה תוכנית טיפולית אינטנסיבית לילדים בגילאי 2-5, בשיטה זו מוצבות מטרות ברורות המחולקות לתתי מטרות אשר על ביצוען הילד מתוגמל עד שהן מופנמות והופכות לחלק משגרת חייו.
טיפול אצל קלינאי תקשורת ומרפאים בעיסוק. טיפולים אלו מכוונים לסיוע ברכישת מיומנויות שפתיות ותפקודיות בהן מתקשה הילד. טיפול אצל קלינאי תקשורת יסייע בהתמודדות עם קשיי תקשורת, קשיי הגייה, חיזוק המוטיבציה לתקשורת וביסוס מיומנויות של תקשורת חליפית אצל ילדים אשר אינם מסוגלים לדבר. טיפול בריפוי בעיסוק יתמקד ביכולות תפקודיות בסיסיות כמו אכילה, לבוש, משחק ועוד. וכן בפן התחושתי של ההפרעה.
למאמר המלא ריפוי בעיסוק לילדים עם הפרעות תקשורת
למאמר המלא הפרעות אכילה לילדים עם הפרעות תקשורת
כיום אין תרופה להפרעות ברצף האוטיסטי, אך לעיתים יש צורך בשימוש בתרופות לבעיות ספיציפיות הנלוות לאוטיזם כגון דיכאון, חרדה והתנהגות כפייתית. במקרים בהם ההתנהגות מלווה בהתקפי זעם, אלימות וחוסר שקט, ניתן להשתמש בתרופות הרגעה.
טיפולים נוספים העשויים לסייע הם טיפולים רגשיים: טיפול פסיכולוגי, טיפול באמצעות הבעה ויצירה (אומנות, מוזיקה ותנועה) טיפול בבעלי חיים ועוד. טיפולים אלו מכוונים לחיזוק יכולותיו התקשורתיות של הילד ולמתן מקום להבעה רגשית.
מרבית הטיפולים בילדים עם הפרעות ברצף האוטיסטי מלווים בהדרכת ההורים שמטרתה סיוע בהתמודדות עם קשיים התנהגותיים, הדרכה מקצועית ותמיכה רגשית. הטיפול בילד עם צרכים מיוחדים דורש מבני המשפחה משאבים רבים ומלווה לא פעם בקשיים ואכזבות. ולתחושות של דיכאון, חרדה, אשמה, ובושה. לכן מומלץ לפנות גם לטיפול פרטני, זוגי ומשפחתי.
למאמר המלא אודות גישות טיפוליות לילדים עם הפרעות תקשורת
ביחד. משלימים את החסר
בשבילכם-
עוד יותר
מתמיד!
מומחית תחום תקשורת
הימים של אסתר עמוסים במיוחד- בנוסף להיותה אחראית תחום ריפוי ועיסוק במכון שמעיה ובעלת קליניקה פרטית, היא גם מדריכה במעון תקשורת ובעמותה לילדים בסיכון.
את התואר בריפוי ועיסוק הוציאה אסתר במכללת "מבחר" ומאז היא משקיעה את כל מעייניה בלעזור ולקדם עוד ועוד ילדים המתמודדים עם אתגרים בתחום התקשורת.
אני מאמין: אני מאמינה שכל ילד גדל בתוך קשר משפחתי והקשר הזה הוא אחד המרכיבים הכי חשובים בהתפתחות ובהתקדמות שלו. אני מאמינה שלכל הורה יש יכולת נדירה להכיר וללמוד את הילד שלו. ולכן, בתהליכים שאני עושה עם ילדים, אני לא קובעת את מהלך העניינים, אני עובדת בשיתוף עם ההורים ומאפשרת להם לחוות, יחד איתי, תהליך מרגש של היכרות מחודשת עם הילד שלהם וכך להגיע לתוצאות מדהימות.
מומחית ילדי צמי"ד
מומחית ילדי צמי"ד
מנהלת אתר
מומחית מימוש זכויות ילדי צמי"ד
מנהלת פרויקטים
מומחית מימוש זכויות ילדי צמי"ד
מומחית מימוש זכויות ילדי צמי"ד
מזכירות
אחראית כספים
מומחית ילדי צמי"ד