הפרעות למידה כוללות קשת רחבה של הפרעות הפוגעות ביכולת התפקודית ו/או הלימודית של הילד. בשנים האחרונות הנושא נחקר רבות, לאור המחקרים הבנת התופעה העמיקה, וההגדרה העדכנית שלה היא "הפרעת למידה". לאור הגדרה זו, חלק מהותי באבחנת ילד עם הפרעות למידה הוא בחינה של ההשפעה של ההפרעה על התפקוד בפועל, כלומר, הליקוי אינו בעל משמעות אם אינו גורם להפרעה בתפקוד.
למאמר המלא: לקות למידה או קושי למידה
לדעת רוב החוקרים, הבסיס המשוער להפרעות למידה הוא נוירולוגי. במרבית המקרים הסיבה אינה ידועה או מובהקת, אולם מקובל לייחס הפרעות למידה לגורמים תורשתיים, למצוקה טרום לידתית או למצוקה שלאחר הלידה או בילדות הרכה.
אצל מרבית האנשים עם הפרעות הלמידה הלמידה אין ידועה הסיבה להפרעה. מכל מקום, הפרעות למידה אינן נגרמות בשל תנאי סביבה (כגון הזנחה, מצב כלכלי קשה, תנאי הוראה לא הולמים ובעיות רגשיות), אם כי תנאי הסביבה עשויים להחריף את השפעותיהם של הפרעות הלמידה.
במדריך האבחנות הפסיכיאטריות האמריקאי החמישי (5 DSM ) משנת 2013, נערכו מספר שינויים בהגדרת ההפרעה ובאופן האבחנה שלה. ההפרעה מוגדרת כ– הפרעת למידה ספציפית. כלומר, לא די בהגדרת הפרעת למידה באופן כללי או הפרעה בקריאה, חשבון או כתיבה. אלא ישנו צורך להגדיר באופן ממוקד מהו הקושי על פי הפירוט המופיע במדריך.
ישנם ארבעה קריטריונים לקביעת אבחנה של הפרעת למידה ספציפית:
קיומם של קשיים מתמשכים בלמידה ובשימוש במיומנויות אקדמיות, למרות התערבות ממוקדת בקשיים אלו, (לדוגמא בהוראה מתקנת) הנמשכת שישה חודשים לפחות.
המיומנויות האקדמיות המושפעות מההפרעה נמצאות באופן ניכר ומדיד מתחת למצופה יחסית לגילו של התלמיד וגורמות להפרעה משמעותית בתפקוד הלימודי ובתחומי חיים נוספים, כפי שנמדדו במבחני הישגים מתוקננים.
הקשיים בלימודים החלו בשנות הלימודים בבית הספר היסודי, אך ייתכן שמלוא היקפם יבואו לידי ביטוי בשלב מאוחר יותר, כאשר הדרישות האקדמיות עלו.
גורמים אחרים אינם מספקים הסבר טוב יותר לקשיי הלמידה; הכוונה לגורמים כגון לקות אינטלקטואלית, איחור התפתחותי, קשיים בראייה ובשמיעה, הפרעות מנטליות ונוירולוגיות אחרות,
מצוקה פסיכו-סוציאלית, שליטה נמוכה בשפת ההוראה או הוראה חינוכית לא מתאימה.
על פי קריטריונים אלה נראה כי חשוב להבחין בין קושי בלמידה לבין הפרעת למידה ספציפית. קושי בלמידה יכול לנבוע מסיבות שונות כגון ירידה בשמיעה, הפרעה בראייה, קושי רגשי, הוראה בשיטות לא מותאמות, הגירה מארץ לארץ ושליטה לא מספקת בשפת ההוראה, ועוד. ואילו בהפרעת למידה לא ניתן לטעון שהקושי הלימודי הוא חלק מהפרעה אחרת.הפרעת למידה ספיציפית עם ליקוי בקריאה (הפרעה שבעבר נקראה דיסלקציה) – קושי
ברכישת הקריאה המאופיינת בקשיים בהתפתחות המיומנויות הבסיסיות הקשורות ברכישת השפה הדבורה כגון: קריאה, איות, הבעה בעל פה או הבעה בכתב (אי דיוק בקריאת מילים, קצב קריאה נמוך, קריאה לא שוטפת, קשיים בהבנת הנקרא, אי דיוק באיות, טעויות בדקדוק ועוד). ההפרעה שכיחה ביותר באוכלוסיית התלמידים עם הפרעות הלמידה.
הפרעת למידה ספציפית עם ליקוי בהבעה בכתב (הפרעה שבעבר כונתה דיסגרפיה) – מאופיינת בקשיי כתיבה וביכולת נמוכה להפיק שפה כתובה, הגורמת להנמכה ברמת התוצר הכתוב ומתבטאת במאפיינים שונים, כגון כתב יד לא קריא, קצב כתיבה איטי, כתב לא מאורגן בדף , שגיאות כתיב מרובות, שימוש לקוי בכללי תחביר, היעדר סימני פיסוק או שימוש שגוי בהם, ארגון לקוי של פסקאות וקושי ניכר בקריאות, בארגון ובקצב הכתיבה.
למאמר המלא כתיבה תזמורת רבת כלים
הפרעת למידה ספציפית עם ליקוי במתמטיקה: (הפרעה שבעבר כונתה דיסקלקוליה )- הבאה לידי ביטוי בקושי בהבנה כמותית ובביצוע פעולות במתמטיקה או באריתמטיקה. הפרעה זו נחשבת נדירה יותר. דיסקלקוליה מאובחנת כאשר הרמה המתמטית של נבדק נמוכה יחסית לגילו, להשכלתו ולרמת המשכל שלו, ואינה נובעת מקשיי שפה.
למאמר המלא: כתיבה- תזמורת רבת כלים
מקור ההפרעה בלמידה הוא מוחי ומולד, ואינו קשור להוראה או לקושי סביבתי. ועם זאת, מאחר שביטוי הקושי הוא ברכישה ובשימוש במיומנויות יסוד אקדמיות (קריאה, כתיבה חשבון) – לא ניתן להגדיר ילד כבעל הפרעת למידה ספציפית בהיותו בגיל הגן. האמנם?
אכן, לא ניתן עדיין לקבוע שילד בגיל הגן הוא בעל הפרעת למידה ספציפית, אבל אפשר בהחלט לאתר ילדים שנמצאים בסיכון לפתח הפרעות למידה.
כפי שנאמר בפרקי אבות: "הלומד ילד – למה הוא דומה? לדיו כתובה על נייר חדש" (אבות, ד' כ'). וגם בזמננו, חוקרי מוח ומומחים בתחומים שונים הקשורים להתפתחות האדם טוענים שהמוח גמיש יותר בשנות הילדות, וניתן לשפר תפקודים במידה משמעותית מאד כאשר עובדים עם ילדים בגיל הרך.
כיצד ניתן לזהות האם הילד נמצא בסיכון להפרעות למידה?
ההמלצות נתנו ע"י אגודת ניצן ובהתייעצות עם דר' מיכל שני – מהחוג לליקויי למידה באוניברסיטת חיפה.
בגיל זה נוכל לראות כיצד מתפתחות מיומנויות הבסיס עליהן בהמשך תיבנה היכולת ללמוד את הכישורים האקדמיים:
בתחום השפה והחשיבה:
במידה ולילד ישנן בעיות בהיגוי, התפתחות איטית של אוצר מילים, קושי בחריזה, חוסר עניין בהאזנה לסיפורים, קושי בזכירה של שמות, צבעים, ספרות ואותיות, שימוש מופרז במילות פקק כמו: "זה", "נו", התבטאות לא מאורגנת, או בעיות בבניית משפטים נכונים, ייתכן שהוא נמצא בסיכון להפרעות למידה.
בתחום החשבון:
ניתן לזהות אצל ילדים כבר בגיל הגן קושי בתפיסת כמות, בשימור כמות (ההבנה שכמות אינה קשורה בצורה) , קושי בבניית רצף עולה ויורד באמצעות ספירה, קושי בסידור על פי גודל, קושי ביישום ובכתיבה של ספרות.
בתחומי הקריאה והכתיבה:
ניתן יהיה לזהות בקרב ילדים עם הפרעות למידה הימנעות מקריאה וקריאה בקול רם, קושי בלמידת הקשר שבין אותיות וסימני ניקוד לבין הצלילים, קושי בחיבור של חלקי מילה למילה שלמה, שגיאות קריאה, קריאה איטית, ניחושים בקריאה, ושגיאות כתיב יוצאות דופן בכמותן ובשכיחותן. בגילאים הבוגרים יותר נראה קשיים ברכישת הקריאה והכתיבה גם בשפה זרה וקשיים בהבעה בכתב שיציירו תמונה על פיה הילד אינו מצליח לבטא במדויק את ידיעותיו, מחשבותיו ורעיונותיו.
בתחום החשבון:
לילדים עם הפרעת למידה ספציפית בתחום החשבון ייתכנו שגיאות בחישוב (חיבור, חיסור, כפל, חילוק), קושי בחיבור וחיסור במאונך, כפל במאונך, ואי הבנת הקשר בין בעיות בחשבון לבין התרגילים המתאימים להם.
בתחום השפה והחשיבה:
ניתן לזהות קשיים כגון שימוש במשפטים קצרים ולעיתים לא נכונים, אוצר מילים דל וקושי בהבעה בעל פה.
בתחום החזותי – מוטורי:
ילדים עם הפרעת למידה ספציפית עם ליקוי בהבעה בכתב יתאפיינו באחיזת עיפרון בלתי נוחה ו/או לחץ חזק או חלש מדי על העיפרון , קשיים בעיצוב אותיות ובארגון הכתוב על הדף, כתב יד בלתי קריא והסתייגות מכתיבה עם אי רצון לכתוב. סימנים נוספים עשויים להיות איטיות במטלות ספורטיביות וקושי בביצוע מטלות הדורשות מוטוריקה עדינה (כמו שרטוט, גזירה וציור) וכן קשיים בהתארגנות , לדוגמה בארגון ציוד לימודי, עמידה בזמנים וניהול זמן.:
בתחומי הקריאה והכתיבה:
לתלמידים עם הפרעת למידה ספציפי קיים פער בין רמת ההבעה בעל פה לבין רמת הבעה בכתב לטובת ההבעה בעל פה, כמו כן ישנו קושי בלמידה עצמאית, וירידה ניכרת בהישגים לימודיים.
בתחומי השפה והחשיבה:
ניתן יהיה לראות פירוש מוטעה או לא מדוייק של מידע, קושי למזג מידע שמקורו בכמה טקסטים שונים, קושי בתפיסת רעיונות מופשטים ובהבעתם, כמו כן ייתכנו קשיים בהפעלת אסטרטגיות למידה , ובזכירה ושינון של חומר לימודי למבחנים.
בתחום החזותי – מוטורי:
תלמידים עם הפרעת למידה ספציפית עם ליקוי בהבעה בכתב יתאפיינו בקצב עבודה איטי, סרבול וכן קושי או סרבול בביצוע מטלות ספורטיביות כגון: שחייה, רכיבה על אופניים, קליעה לסל ועוד.
ביחד. משלימים את החסר
בשבילכם-
עוד יותר
מתמיד!
מומחית תחום תקשורת
הימים של אסתר עמוסים במיוחד- בנוסף להיותה אחראית תחום ריפוי ועיסוק במכון שמעיה ובעלת קליניקה פרטית, היא גם מדריכה במעון תקשורת ובעמותה לילדים בסיכון.
את התואר בריפוי ועיסוק הוציאה אסתר במכללת "מבחר" ומאז היא משקיעה את כל מעייניה בלעזור ולקדם עוד ועוד ילדים המתמודדים עם אתגרים בתחום התקשורת.
אני מאמין: אני מאמינה שכל ילד גדל בתוך קשר משפחתי והקשר הזה הוא אחד המרכיבים הכי חשובים בהתפתחות ובהתקדמות שלו. אני מאמינה שלכל הורה יש יכולת נדירה להכיר וללמוד את הילד שלו. ולכן, בתהליכים שאני עושה עם ילדים, אני לא קובעת את מהלך העניינים, אני עובדת בשיתוף עם ההורים ומאפשרת להם לחוות, יחד איתי, תהליך מרגש של היכרות מחודשת עם הילד שלהם וכך להגיע לתוצאות מדהימות.
מומחית ילדי צמי"ד
מומחית ילדי צמי"ד
מנהלת אתר
מומחית מימוש זכויות ילדי צמי"ד
מנהלת פרויקטים
מומחית מימוש זכויות ילדי צמי"ד
מומחית מימוש זכויות ילדי צמי"ד
מזכירות
אחראית כספים
מומחית ילדי צמי"ד